Character Outlines

Active Member
★ Black Lounger ★
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Jul 14, 2002
Messages
6,873
Best answers
0
<center><a href="http://esforces.com/uploads/images/updates/deathball.jpg"><img src="http://esforces.com/uploads/images/updates/deathball_t.jpg"></a>

<hr>Ever since ESF's early days, the community has continuously suggested that all of the characters should have outlines. Today, your long awaited dream will come true.

For the last few months, the team has been hard at work improving ESF's looks and visuals. As an example, we will be showcasing one of the newest shaders: Character Outlines. Character Outlines are just black lines that surround the character to create a cartoonish effect. ESF currently uses two kinds of Character Outline shaders. The first and better looking shader is the Post Processed Outline Shader, which dynamically calculates the outlines based on the neighbor pixels depth the surrounding normals. The second shader is for the older computers that can't support the Post Processed Shader, called Fatboy. The Fatboy Shader is a simple version of the Character Outlines that duplicates the model, scales it up a bit, and colors the duplicated model black. You can reduce or increase the size of the Character Outlines using a simple cvar in console.

If you dislike the Character Outline Shader, you can turn it off with a click of a button, or turn it off with a simple cvar in console. Note that this is not cel-shading.

<a href="http://esforces.com/uploads/images/updates/frieza.jpg"><img src="http://esforces.com/uploads/images/updates/frieza_t.jpg"></a> <a href="http://esforces.com/uploads/images/updates/piccolo.jpg"><img src="http://esforces.com/uploads/images/updates/piccolo_t.jpg"></a>


<hr>See ya on the flip side!</center>
 
Last edited:
Former Forcepit Member :(
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Aug 21, 2006
Messages
1,716
Best answers
0
The Fatboy Shader is a simple version of the Character Outlines that duplicates the model, scales it up a bit DOING that in ms3d is like cell shadeing but still a good idea for the lowend comps
 
Active Member
★ Black Lounger ★
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Jul 14, 2002
Messages
6,873
Best answers
0
The fatboy method is basically the ms3d character outline method, but it might use less polies. Ask Raven, he knows way more about it than I do.
 
New Member
💻 Oldtimer
Joined
Sep 11, 2005
Messages
3,746
Best answers
0
My computer isn't going to be able to run this.
 
Everyone's Favorite Weirdo :D
🌠 Staff
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Dec 31, 2001
Messages
1,423
Best answers
0
lol... you may need an upgrade then...
ESF looks beautiful. O_O
 
The Brain Freezer
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Sep 9, 2007
Messages
1,374
Best answers
0
What would be the correspondent game that would need the same requirements as ESF will need? I just need to know if my machine can run it nicelly.
 
Member
✔️ HL Verified
🚂 Steam Linked
🎈 Advanced
Joined
Aug 17, 2006
Messages
289
Best answers
0
what will be full requirements to play esf 1.3 final??

AMD athlon 64 x2 dual core processor 6000+ 3.00 Ghz 2 GB ram and GeForce 9600GT will be ok to play full requirements??
 
Last edited:
ESF Coder
🌠 Staff
Joined
Jun 13, 2004
Messages
585
Best answers
0
what will be full requirements to play esf 1.3 final??

AMD athlon 64 x2 dual core processor 6000+ 3.00 Ghz 2 GB ram and GeForce 9600GT will be ok to play full requirements??
my specs:
Intel Core 2 Duo 1.83 Ghz 2GB RAM and Geforge 7600 Go 128MB, I can use most of the shader. I play with 512x512 textures and I can run most of the shaders without any problems.
 
The Brain Freezer
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Sep 9, 2007
Messages
1,374
Best answers
0
my specs:
Intel Core 2 Duo 1.83 Ghz 2GB RAM and Geforge 7600 Go 128MB, I can use most of the shader. I play with 512x512 textures and I can run most of the shaders without any problems.
So, Intel Core 2 Duo 1.60Ghz 2GB RAM and Geforce 7300 Go 256MB wont be much of a difference. "considering that I dont use the official display drivers because they s**k".
 
Project Manager
🌠 Staff
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Nov 25, 2001
Messages
1,729
Best answers
0
My Specs: Core2 Duo Quad 6600 ( running on 2.5ghz each ), 4gb ram, nvidia 8800gtx 512MB Ram. I can run it on 1920x1200 with everything on maximum with my fps between 80 and 99, limited on 100.
 
Freelance Mappzor
✔️ HL Verified
🚂 Steam Linked
💻 Oldtimer
Joined
Nov 21, 2003
Messages
17,065
Best answers
0
My specs are Pentium 4 3GHz (thats right single core P4 old i know so spare me) 2GB of RAM geforce 9800GT and i run it with everything preety much turned on. Seems to be working normally.

Besides you can turn off shaders and such ^^
 
NOT IN THE MANGA™
★ Black Lounger ★
✔️ HL Verified
🚂 Steam Linked
💻 Oldtimer
Joined
Jan 5, 2008
Messages
3,276
Best answers
0
LOL I have AMD with 2 GHz single core, 2 GHz (overclocked from 1.84), 1 GB RAM & 7600 GT with latest NVIDIA drivers. I'm not so sure about good FPS.
 
Project Manager
🌠 Staff
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Nov 25, 2001
Messages
1,729
Best answers
0
LOL I have AMD with 2 GHz single core, 2 GHz (overclocked from 1.84), 1 GB RAM & 7600 GT with latest NVIDIA drivers. I'm not so sure about good FPS.
your 1gb of Ram will not only give you trouble with ESF. Anyways 1gb of extra Ram is basically not an issue to buy :-D
 
The Brain Freezer
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Sep 9, 2007
Messages
1,374
Best answers
0
Yeah I bought 1GB for my laptop, for 12€ so that's not a hard investment.
 
New Member
Joined
Apr 3, 2007
Messages
294
Best answers
0
your 1gb of Ram will not only give you trouble with ESF. Anyways 1gb of extra Ram is basically not an issue to buy :-D
well, its a problem if you live in Brazil,
its like R$150 here.. something like $75..
not that expensive but can be a problem for somebody.
 
Freelance Mappzor
✔️ HL Verified
🚂 Steam Linked
💻 Oldtimer
Joined
Nov 21, 2003
Messages
17,065
Best answers
0
How about buying by importing. Meaning by online where they have a pay when you get it policy.
 
Pwns Mastasurf at TF2
Retired Forum Staff
✔️ HL Verified
💻 Oldtimer
Joined
Dec 7, 2001
Messages
5,115
Best answers
0
Core 2 Duo 2.4 ghtz, 256mb 8600m GT (that's the laptop version so it's quite a bit weaker than the desktop counterpart). I have everything on at 1440 x 900 with no AA/AF or VSync. Get reasonable FPS even on complicated maps like city with tons of action.
 
Misanthropist
🌠 Staff
🌈 Beta Tester
★ Black Lounger ★
✔️ HL Verified
🚂 Steam Linked
💻 Oldtimer
Joined
Sep 18, 2003
Messages
1,402
Best answers
1
So I would be correct to say that a [email protected], 4Gb RAM, and a 1Gb 9800GT would wipe the floor with 1.3?

I upgraded almost solely for 1.3 ^_^
You should be very proud team, you shall take us all out of the Dark Ages.
 
Last edited:

Users who are viewing this thread

Top